(intervju) Le dva meseca potrebujete, da obrnete življenje na glavo

Tako pravi Sara Isaković, nekdanja olimpijska podprvakinja, zdaj psihologinja, ki srbi za mentalno pripravljenost poslovnežev, vrhunskih športnikov, pa tudi ekstremistov. Na osvajanje severnega pola je denimo pripravljala tudi nekdanjo novinarko, zdaj blogarko Natašo Briški. Saro Isaković bomo gostili na letošnji Slovenski marketinški konferenci, ki bo konec maja v Portrožu.

Kot športnica ste bili velikokrat verjetno v situaciji, ko ste skoraj obupali. Kako vam je uspelo narediti preobrat v glavi, zagristi in narediti korak naprej?

Športniki se nenehno srečujemo s fizičnimi in psihičnimi izzivi. Zdržati moramo izčrpavajoče napore, napake in razočaranja, dvome, kritike in negativna sporočila od ljudi okrog nas. Sčasoma se naučiš, da so težki časi del te igre in tudi pomemben dejavnik na poti do uspeha. Težki izzivi te naučijo najpomembnejše življenjske lekcije: kako se spopasti sam s seboj, obvladati situacijo, v kateri se znajdeš, in začeti akcijo za izboljšanje položaja.

Vsak slabši nastop v moji karieri, tako na treningih kot na tekmovanjih, me je naučil, da moram ostati pozitivna in polna upanja na svoji poti. Naučil me je izboljšati majhne stvari v vsakdanjem življenju in »zborbati« treninge, ki so izboljšali moj nastop. Brez slabih dni se ne moreš izboljšati. Prav ti izzivi te naredijo močnejšega, odpornejšega, ti pomagajo zrasti in postati boljša oseba. V bistvu pa gre samo za perspektivo – kako gledaš na stvari, saj slabe in dobre stvari ne obstajajo, vse je samo nova izkušnja. Vsak izziv lahko premagaš, dokler imaš v mislih svojo vizijo in cilj. Ko sem se sama srečevala s težavami, sem vedno pomislila na cilj in sanje, to me je spodbudilo. Oklepala sem se prepričanja in nisem pustila strahovom, da me ustavijo. Prepričanje te prisili k nadaljevanju. Če verjameš, da se bodo stvari dobro končale, se tudi bodo.

Ukvarjate se tudi s poslovno psihologijo. Velikokrat slišimo, da je uspeh tako na poslovnem področju kot tudi v življenju nasploh v glavi. Katere so pogoste blokade, ki nas zavirajo na poti do uspeha, in ali obstajajo kakšni instantni triki, da se jih znebimo?

Najpomembnejši in najbolj enostaven trik, da zmoreš mentalno dramo in premagaš ovire, ki ti preprečijo uspeh, je zavedanje. Če se zavedaš, kako gledaš na določeno situacijo in kako si jo razlagaš (na primer: Tega ne bom zmogla; pretežko je.), lahko to prevedeš v pozitivnejšo misel, ki je tudi bolj produktivna (na primer: Težko je, ampak bom zmogla.). Ljudje pogosto podcenjujejo sami sebe. Naš notranji glas nam preprečuje, da bi izkoristili svoj potencial. Najpogosteje uporabljamo fraze, kot so: »Zguba sem, nič ne morem. Neuporaben sem.« Tega se ne zavedamo, saj so negativne misli eden od simptomov stresa in ne naša resnica, zato jih ne bomo mogli obrniti v svoj prid, če se jih ne zavedamo. Pozabljamo, da stvari, ki jih govorimo sami sebi, postanejo mi. Možgani si te slabe misli interpretirajo kot resnične in jih zakodirajo v naš spomin. Tudi občutki, ki jih ob tem doživljamo, naj bi bili resnični. Ko se počutimo žalostni in razočarani, je to dobro znamenje! Pomeni, da nam je mar in da moramo situacijo rešiti v pozitivni smeri. Če prenašamo žalost iz dneva v dan in se z njo poistovetimo, nas to vleče v spiralo negativnih misli. Šele ko ugotovimo, da imamo moč nad slabimi mislimi, ki pridejo in gredo, se počutimo veliko bolj pod nadzorom, ne kot žrtev okoliščin. Posledično lahko primerno ukrepamo.

Ker se ljudje ne zavedajo svojega notranjega pogovora, jih to odvrne od njihovega uspeha. Telesna govorica komunicira z našimi mislimi in občutki. Če naši telesni znaki kažejo predajo, slaba telesna drža sporoča pomanjkanje samozavesti. K temu pripomore tudi slab življenjski stil, premalo spanja in gibanja, kar vodi k neproduktivnosti. Dokler nadzorujemo sebe in svoje okolje, imamo nadzor nad vsem, kar se dogaja. Če imamo kontrolo nad seboj, dobro deluje sprednji del možganov, »šef«, se odloča, naredi načrt, se spomni na daljnosežni cilj, regulira občutke in razmišlja moralno. Zavedanje pa ni tako lahko doseči, kot se zdi. Moramo ga namenoma trenirati z vajami mišljenja in meditacijo.

Študirali ste vejo psihologije, ki se ukvarja z optimalnim nastopom pod pritiskom. Pripravljali ste tudi Nataša Briški” title=”Nataša Briški”>Natašo Briški, ki je šla s skupino žensk osvajat severni pol. V življenju sicer večina ne gre v takšne ekstreme, pa vendar se nam dogajajo neki ekstremi v življenju na sploh – ločitve, finančne težave, slabi odnosi … Kaj svetujete ljudem, ki se znajdejo v situacijah, ki se jim zdijo na prvi pogled nepremagljive?

Obstaja samo ena pot, da obvladamo situacijo, kot je ta: osredotočiti se moramo na sam proces. Z majhnimi koraki se približujemo rešitvi. Bolj ko so misli osredotočene na končni cilj, ki se zdi oddaljen in nemogoč, v bolj stresni situaciji se znajdemo, ker nimamo nadzora nad izidom. Najprej moramo poskrbeti za majhne stvari, nad katerimi imamo nadzor in si tako pridobiti samozavest, da se lotimo večjih. Kot polnjenje prašička za varčevanje s kovanci – vsaka majhna odločitev prispeva h končnemu uspehu. Osredotočiti se moramo na eno stvar in se ne obremenjevati s končnim rezultatom.

Koliko časa pravzaprav potrebujemo, da spremenimo določen slog življenja? Je 14 dni dovolj?

Osem tednov traja, da se možgani navadijo na nov življenjski slog. Vse globoko zakoreninjene navade pridejo iz možganskih funkcij: vzgoja, okolje, življenjski slog, navade in odločitve. Možgani so kot mišice, moramo jih trenirati, da dosežemo zdrave navade. To pa zahteva čas. Ljudje mislijo, da jim bodo trije dnevi zdravih odločitev pomagali doseči cilje, a se ne zavedajo, kako hitro se bodo vrnili na stare poti. Nove navade morajo nadomestiti stare in to dosežemo tako, da utrdimo nove navade. Seveda pa siljenje nekoga, da spremeni svoje navade, ne bo delovalo. Potrebujemo iskren namen in srčno vizijo ter osebni cilj. Začneš lahko z vizualizacijo tistega, kar želiš doseči. Miselne vizije bodo naredile cilje bolj resnične, verjetne in možne uresničitve. Povečala se bo samozavest in naravnala misli v pravo smer. Zavedanje pa bo pomagalo, da vsak dan ostaneš na pravi poti, pod kontrolo in da ne boš žrtev svojih lastnih emocionalnih možganov, ki želijo čokolado.

Intervju v celoti lahko preberete tukaj.

Vir: intervju Marje Milič, urednice revije Moje finance, objavljen 13.05.2018, ob dogodku Moje fit Finance

Komentar

Posreduj članek

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Najnovejše